Het Ras

miniatuur bull terrier


James Hinks uit Birmingham creëerde rond 1850 door kruisingen van verschillende Bulldoggen, Terriërs en wellicht nog andere rassen de Bull Terrier. Vast staat dat in die eerste periode veel miniaturen voorkwamen.
Deze werden, naast de grotere formaten, ook door Hinks tentoongesteld op belangrijke tentoonstellingen.Het ras

Kenmerkend zijn het eivormige hoofd met de driehoekige ogen en de gebogen neuslijn. Krachtig gebouwd, gespierd, goed in balans, actief en met een levendige, vastberaden, intelligente uitdrukking.

De vacht is kort, vlak aanliggend, gelijkmatig en hard aanvoelend en glanzend. De huid dient de hond strak te omspannen. Kleuren: bij de witten een zuivere witte beharing. Pigmentvlekken in de huid en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan. Bij gekleurden overheerst de kleur. Zwartgestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Miniatuur Bull Terrier is ongeveer 35 cm. Het gewicht ligt rond de 15 kg.
karakter

Evenwichtig en in staat zich sociaal en gedisciplineerd te gedragen. Hoewel koppig, bijzonder goed in de omgang met mensen. Toch geen hond die zomaar voor iedereen geschikt is. Opvoeden door met harde hand te drillen kan het karakter verknoeien. Vereist is een consequente opvoeding met veel geduld, humor en wederzijds respect.


gezondheid

De Nederlandse Miniatuur Bull Terrier Club is continue bezig met de gezondheid van de Miniatuur Bull Terrier. Dit is een van de onderdelen van de doelstellingen van onze vereniging. Hierin stellen wij ook de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: DNA-onderzoek naar PLL, Nieronderzoek doormiddel UPC of Bloedonderzoek en Hartonderzoek doormiddel van de Kleuren Doppler Test.